Wykład pani mgr Doroty Mikołajewicz z UJK w Kielcach, która przyjechała na wykład wraz z dwiema studentkami. Pani Dorota w sposób przystępny przedstawiła nam przyczyny powstawania, rodzaje stresu, jak sobie z nim radzić oraz jak stres wpływa na nasze odżywianie -,,zajadamy stres lub nie jemy wcale”.

Stres to reakcja organizmu na różnego rodzaju doświadczenia i zdarzenia, najczęściej o charakterze negatywnym. Może on działać mobilizująco lub deprymująco. Przedłużający się lub silny stres ma fatalne skutki dla zdrowia człowieka i jego funkcjonowania. Dotyczy on każdego człowieka (nie istnieją ludzie, którzy go nie doświadczają). Pod wpływem stresu możemy czuć się spięci, zdenerwowani. Reakcja na stres jest również fizyczna, stres wywołuje przypływ hormonu zwanego adrenaliną, który wpływa na układ nerwowy. W efekcie, gdy jesteśmy zdenerwowani możemy poczuć przyspieszone bicie serca, przyspieszony oddech, pocenie dłoni a także drżenie kolan. Jest to automatyczna reakcja, która przygotowuje nas do radzenia sobie z niebezpieczeństwem. Skutkami nadmiernego i długotrwałego stresu są: osłabienie, brak motywacji (pogorszenie relacji z najbliższymi), wzrost ciśnienia tętniczego, zawroty głowy, skurcze żołądka, mdłości, zaburzenia oddychania, wzmożone pocenie się itp. Otoczenie w różny sposób może wpływać na osobę zestresowaną, sytuacje stresujące są zarówno pozytywne - eustres jak i negatywne - dystres lub mobilizujące (gdy czeka nas wykonanie jakiegoś trudnego działania i musimy się do niego przygotować). W obecnym świecie mamy bardzo dużo sytuacji stresowych i trudno jest zdystansować się do niektórych zdarzeń w naszym życiu. Coraz gorzej akceptujemy zmiany w środowisku, w pracy i to jest dla nas stresujące. Długotrwały stres lub stale występujące bodźce stresowe (tak zwane stresory) wyczerpują jednak siły organizmu i stres zmienia się w stan negatywny, szkodzący zdrowiu zarówno psychicznemu, jak i fizycznemu danej osoby (albo jesteśmy wybuchowi, albo zamykamy się w sobie). Reakcja organizmu na stres w pierwszej fazie to zmobilizowanie sił organizmu i zwiększenie wydolności funkcji poznawczych (trzeba ,,ogarnąć sytuację”).Zatem umiarkowany stres działa pozytywnie i mobilizująco - pobudza i motywuje do działania, pomaga rozwiązać trudne zadania lub znaleźć wyjście z danej sytuacji. Kiedy poziom stresu wzrasta, a metody rozwiązania nie działają lub są niewystarczające, pojawia się krytyczna reakcja na stres. Zaczyna on działać na człowieka demotywująco i dezorganizuje jego myślenie i działanie. Wówczas pojawia się gniew, lęk i frustracja. Następną fazą reakcji na stres jest chęć obrony, na przykład ucieczka przed stresującą sytuacją lub inna forma wycofania się. Może powodować to wycofanie się w świat fantazji, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie kontaktów towarzyskich, izolowanie się od świata. Długotrwały stres może prowadzić do załamań nerwowych, depresji, pogorszenia stanu psychicznego. Ponieważ nie można całkowicie zlikwidować sytuacji stresujących , należy nauczyć się z nimi żyć i pozbyć się negatywnych myśli. Ze względu na to, że stres ma bardzo negatywny wpływ na człowieka, dlatego warto szukać specjalisty, gdy czujemy, że nie radzimy sobie z określonymi sytuacjami. Sztuka relaksu, uprawianie sportu, regularne ćwiczenia, nauczenie się prawidłowego oddychania w trudnych sytuacjach, odpowiedni sen i dieta wzbogacona witaminami i niektórymi suplementami to jedne z najlepszych sposobów na lepsze przygotowanie organizmu do walki ze stresem. Uważa się, że najzdrowszą i najlepszą dietą antystresową jest dieta śródziemnomorska, która opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw i niskim spożyciem czerwonego mięsa i innych produktów mięsnych. Żywienie w tej diecie bazuje na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, owocach, ziołach, orzechach i zdrowych tłuszczach pochodzenia roślinnego - głównie oliwie z oliwek. Głównym źródłem białka są ryby, sery, drób, jogurty i jajka. Składnikami, które dobrze wpływają na eliminowanie stresu są: magnez, potas, wapń, mangan, tryptofan( jest surowcem do produkcji hormonu szczęścia- serotoniny), cynk, witaminy z grupy B, oraz ważna w naszej szerokości geograficznej Wit.D (niedobór może prowadzić do chorób o podłożu neurologicznym), antyoksydanty (Wit.E, Wit. C i glutation) oraz flawonoidy, kwasy omega-3. W przypadku niedoboru tych składników w diecie należy je suplementować. Silny stres prowadzi do powstawania wielu chorób somatycznych, dlatego wskazane jest stosować się do zasad zdrowego żywienia

.Notatka Irena Górnicka, zdjęcia Helena Król

Studenci nie stresując się słuchają wykładu .