8 lutego uczestniczyliśmy w wykładzie na temat „Setna rocznica ustanowienia złotego”, który poprowadziła dr Grażyna Barwinek. Każdy z nas był zainteresowany tematyką wykładu, więc z wielką uwagą i w skupieniu słuchaliśmy naszej prelegentki. Pieniądze są jednym z najstarszych środków płatniczych. Pani dr Barwinek w pewnym skrócie przedstawiła, skąd się właściwie wzięły i jak zmieniły swoją formę na przestrzeni wieków. Pieniądze towarowe – tyle były warte, ile kruszcu zawierały w sobie.

  

 

 

  

Pieniądz bezgotówkowy – zwany pieniądzem bankowym. W czasach antycznych płacono towarami. Chcąc kupić jeden produkt, oferowano sprzedającemu zupełnie inną rzecz. Dlatego środkami płatniczymi było bydło, sól, zboże , czy inne rzeczy. Była to wymiana barterowa. Jednak wymiana towarowa była dość uciążliwa dla handlujących. Zaczęto poszukiwać innego rozwiązania, które byłoby lżejsze i wygodniejsze w życiu. Tak z czasem narodził się pomysł, by towary wymieniać na kruszce. Pani Grażyna przeprowadziła nas przez wszystkie stulecia Dowiedzieliśmy się, co to pieniądz kruszcowy, co to płacidło, kto był mincerzem. Produkcję monet w Polsce rozpoczął Bolesław Chrobry. Nie chodziło tu o sytuację gospodarczą, lecz chęć podkreślenia prze króla swojej pozycji jako władcy. Był także okres, gdy polski złoty zniknął na jakiś czas. Jak nazywały się monety w trakcie panowania poszczególnych władców, oraz jak przedstawiała się historia pieniądza w okresie międzywojennym i powojennym, przedstawią poszczególne slajdy. Poznaliśmy również historię powstania złotego. Przed 100 laty w niepoległej Polsce, 28 kwietnia 1924 roku, premier i minister skarbu Władysław Grabski dokonał reformy polskiego systemu pieniężnego. Aktualna forma złotego funkcjonuje na polskim rynku od 1 stycznia 1995 r., kiedy miała miejsce denominacja. Ówczesne banknoty o nominałach liczonych w tysiącach zostały zastąpione dzisiejszymi 10, 20, 50, 100 i 200-złotowymi oraz szeregiem monet. Narodowy Bank Polski cały czas czuwa nad bezpieczeństwem współczesnego pieniądza. Regularnie wprowadza dodatkowe zabezpieczenia banknotów, które mają uchronić je przed próbą fałszerstwa. Wykład był bardzo interesujący, a Pani dr Grażyna Barwinek zapewniła nas, że to nie koniec historii związanej z tak interesującym tematem, jak „pieniądz i jego wartość”.

Elżbieta Ciepluch – notatka z wykładu, fot. Stanisław Król

 

 

Tłusty czwartek”. Tradycją jest, że nasi członkowie częstowani są pączkami. Nasze wykłady odbywają się w czwartki, dlatego wszystko dobrze się składa. Obecność na wykładach jest dość wysoka. W tym roku właścicielka restauracji „Pod Zamkiem” Pani Agnieszka Brzezowska”zafundowała” nam 80 szt pączków, 20 szt dokupiliśmy i był pełny poczęstunek. Koledzy pomagali częstować uczestników wykładu oraz pracowników Centrum Kultury i Sportu, z których pomocy często korzystamy. Współpraca z restauracją też układa się bardzo dobrze (w lokalu restauracji urządzamy różne imprezy).

Jadwiga Borowska- notatka.

 

 

 

 

Komentarz do wykładu.

 

(etyka)