Wykład w dniu 7 marca miał wyjątkową oprawę i charakter, odbył się w przeddzień Święta Kobiet. Przed wykładem zaszczyciła nas swą obecnością Pani Marszałek Renata Janik, która przekazała wszystkim Paniom życzenia i poczęstowała każdego słuchacza słodkościami.
Wykład składał się z dwóch części i przeprowadziły go dwie przemiłe panie. Wykład na temat cukrzycy – choroby XXI wieku zaprezentowała nam mgr Gabriela Krzysztofik- biolog, diagnosta laboratoryjny w Świętokrzyskim Centrum Matki i Noworodka w Kielcach (prywatnie koleżanka z poprzedniej pracy w Szpitalu w Czerwonej Górze naszej koleżanki Marty Syzdół). Przypomniała nam co to jest cukrzyca i jakie są jej rodzaje, pierwsze objawy, leczenie i powikłania. Ponieważ w Polsce ok. 2,7 milionów dorosłych ludzi w wieku 20-79 lat żyje z cukrzycą uczuliła nas na jakie niepokojące objawy zwracać uwagę aby w porę wykryć chorobę. Jeżeli zauważymy u siebie nadmierne pragnienie, drętwienie lub mrowienie rąk lub stóp, częste oddawanie moczu, uczucie zmęczenia należy zgłosić się do lekarza w POZ, który zleci nam wykonanie badań laboratoryjnych takich jak : poziom glukozy w surowicy , morfologię i ewentualnie test obciążeniowy. Po rozpoznaniu cukrzycy (także aby jej zapobiec) należy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Spożywać więcej warzyw, posiłki jeść w mniejszych porcjach ale częściej - zaleca się 5 posiłków, w tym 3 główne i 2 przekąski. Najlepiej przestawić się na posiłki z produktów z niskim indeksem glikemicznym (produkty po spożyciu których poziom cukru we krwi wzrasta powoli). W jadłospisie należy uwzględnić warzywa zielone (sałata, brokuły, cukinia, papryka), pomidory, surową marchewkę, czosnek, szpinak, owoce (awokado, brzoskwinie, jabłka, maliny, wiśnie, czerwona porzeczka), makaron sojowy, pełnoziarnisty chleb, nasiona strączkowe, tłuszcze roślinne oraz ryby. Z diety należy wyeliminować produkty z białej mąki, produkty tłuste (mięso wieprzowe, smalec), produkty zawierające dużo soli oraz słodycze.
Notatka z wykładu Irena Górnicka, fot. Stanisław Król